Tekalne plasti zimskih pnevmatik

Zimsko pnevmatiko lahko od letne na pogled ločimo po treh lastnostih: zimske pnevmatike imajo globlji profil, ki ima drugačen vzorec, poleg tega pa imajo na bočnici dodatne oznake.

Oznake na bočnici

Nepoznavalci bodo zimsko pnevmatiko najlažje prepoznali, če na njeni bočnici poiščejo simbol snežinke na gori ter črki M in S, ki označujeta blato in sneg (iz angleških besed „mud“ in „snow“). Simbol snežinke na gori pomeni, da pnevmatika dosega minimalne predpisane zmogljivosti na snegu, ki so določene z uredbo EU 661/2009 o varnosti motornih vozil.

Ta uredba je relativno nova in je bila sprejeta novembra 2012. Simbol M + S so proizvajalci pnevmatik dolgo uporabljali za ločevanje svojih zimskih pnevmatik od letnih.

Globina profila

Zimske pnevmatike imajo globlji profil tekalne plasti, kar omogoča nabiranje snega in brozge v odprtinah. Začuda se sneg odlično sprijema s snegom, zato takšen globok profil resnično pomaga pri oprijemu. Zaradi tega je pomembno, da zimske pnevmatike zamenjamo, preden globina profila pade pod zakonsko predpisano mejo 1,6 mm.

Zimske pnevmatike:

  • So označene s simbolom snežinke na gori
  • Vsebujejo velik delež naravnega kavčuka in zato ostanejo mehke pri nizkih temperaturah
  • Imajo v tekalni plasti globoke kanale
  • Uporabljajo prepletene ozke kanale, s katerimi zdrobijo sneg, brozgo in led
Uniroyal. Continentalova blagovna znamka.*