Kakšna je razlika med letnimi in zimskimi pnevmatikami?

Veliko ljudi, predvsem tistih iz držav z ekstremnim vremenom, mora obvezno imeti dva kompleta pnevmatik – enega za poletje in drugega za zimo. Toda kakšna je razlika med letnimi in zimskimi pnevmatikami?

Zimske pnevmatike

Letne in zimske pnevmatike se med seboj razlikujejo po treh temeljnih lastnostih: po strukturi, uporabljenih gumenih zmeseh in profilu tekalne plasti.

  • Zimske pnevmatike vsebujejo večji delež naravnega kavčuka, ki ohranja njihovo mehkobo v mrazu. Čim mehkejše so pnevmatike, tem bolje se lahko povežejo s površino, kar pomeni boljši oprijem in vodljivost. Za razliko od letnih pnevmatik, ki v mrazu hitro otrdijo, se zimske pnevmatike najbolje odrežejo pri temperaturah pod +7 stopinj Celzija.
  • Poleg tega imajo zimske pnevmatike v blokih na tekalni plasti na tisoče drobnih kanalčkov (ki jim pravimo lamele), ki služijo za odvajanje vode in preprečevanje akvaplaninga. Te lamele se zagrizejo v sneg, brozgo in led ter prispevajo k optimalnemu oprijemu ceste.
  • Imajo tudi globok profil. To pomeni veliko prostora za sneg. Začuda se snega nič ne oprime bolj kot sneg, zato stisnjen sneg okrepi oprijem ter na zasneženih in poledenelih cestah pomaga poganjati vozilo naprej.

Razlika:

  • Zimske pnevmatike se najbolje odrežejo pri temperaturah pod +7 stopinj Celzija.
  • Letne pnevmatike se najbolje odrežejo pri temperaturah nad +7 stopinj Celzija.
Uniroyal. Continentalova blagovna znamka.*