Nameščanje in uporaba snežnih verig

Snežne verige lahko namestimo na večino avtomobilov, športnih terencev in tovornjakov. Z njimi se oprijem na snegu in ledu zelo izboljša, zato jih lahko kot začasno rešitev namestimo na letne pnevmatike.


Prav pridejo na primer takrat, ko se peljete v smučarsko središče, ki ima hladnejše podnebje od predelov, po katerih se sicer vozite. Pomembno pa je preveriti tudi, kaj določa zakonodaja za tiste kraje, kamor se nameravate peljati, saj v nekaterih državah zahtevajo zimske pnevmatike, spet v drugih pa predpisujejo uporabo snežnih verig. Ker snežne verige lahko poškodujejo vozišče, je s predpisi pogosto določeno tudi, pri kako debeli snežni odeji jih smemo uporabljati.


Če zakonodaja dovoljuje snežne verige, boste morali vedeti, kako jih namestimo in uporabljamo.

01_icon_snowchain

Kako najdemo ustrezne snežne verige

Za začetek se prepričajte, da ste kupili ustrezne snežne verige za svoje vozilo. Ustrezne podatke boste našli v proizvajalčevih navodilih za uporabo vozila. Vedeti morate, da so snežne verige pri nekaterih avtomobilih lahko problematične. Če ima vaš avtomobil premalo prostora med pnevmatiko in blatniškim košem ali vzmetenjem, boste morda namesto verig morali izbrati tekstilne obloge ali poiskati proizvajalca, ki vam lahko ponudi verige za vaš model vozila.

Ko ste uredili vprašanje prostora za kolesi ter med voziščem in blatniškim košem, morate kupiti takšne verige, ki bodo ustrezale velikosti vaših pnevmatik ter masi in moči vozila.

Snežne verige so naprodaj v paru in se jih običajno namesti na pogonska kolesa. Nasvete glede tega lahko prav tako poiščete v navodilih za uporabo vozila. Nekateri menijo, da je en par verig dovolj, vendar je bolje imeti dva para.

Napotki za nameščanje in uporabo snežnih verig

  • Preverite, da je vaše vozilo primerno za snežne verige.
  • Pozanimajte se o predpisih, ki veljajo na območju, kjer jih nameravate uporabljati.
  • Nameščanje verig vadite, preden odidete na načrtovano pot.
  • Vozite umirjeno in počasi (največ 50 km/h).
  • Verige redno pregledujte zaradi morebitnih poškodb in jih po uporabi očistite in osušite.
Uniroyal. Continentalova blagovna znamka.*