Kako vozimo v snegu

Sneg nudi obilo zabave. Kepanje, postavljanje sneženega moža, sankanje ... Sneg prebudi otroka v vseh nas. Za odrasle pa predstavlja tudi izziv, zlasti ko gre za vožnjo.


Toda če poznamo tehniko vožnje po snegu, lahko večino teh izzivov premagamo. Nekaj lahko ukrenemo, že preden se podamo na pot, pa tudi med vožnjo velja upoštevati določena pravila. Če se boste naučili tehnike vožnje v snegu, boste poskrbeli za svojo varnost, a hkrati boste lahko v vožnji uživali.

Pred odhodom

 • Razmislite, ali ste primerno obuti. Podplati čevljev naj bodo čisti in suhi, da vam na pedalih ne bo spodrsavalo.
 • Preverite, da je v tlak polnilnega zraka v pnevmatikah pravilen.
 • Na snegu je globina profila pnevmatik izjemno pomembna. Preverite, da je vaša oprema, torej zimske ali celoletne pnevmatike in/ali snežne verige, skladna z vašo lokalno zakonodajo. Ko so nove, imajo naše pnevmatike 8 mm profila. Čeprav zakonodaje mnogih držav predpisujejo zamenjavo pri globini 1,6 mm. Vseeno pa je treba upoštevati, da na varno vožnjo v mokrih in snežnih vremenskih razmerah vplivajo globina profila ter vzorec in gumena zmes tekalne plasti vaših pnevmatik. Na mokrih ali zasneženih cestah bo z manjšo globino profila zmogljivost zaviranja postopoma upadala. Na mokrih cestah se s tanjšanjem globine profila poveča tudi tveganje za akvaplaning. Vedno očistite sneg in led z vseh oken, vzvratnih ogledal in luči. Če je potrebno, uporabite mlačno vodo ali sredstvo za odmrzovanje, nikoli pa vrele vode, saj se vam lahko stopijo plastični in gumijasti deli ter poškoduje električna napeljava.
 • Zato redno preverjajte pnevmatike na svojem vozilu, zmanjšajte hitrost na mokrih in zasneženih cestah ter razmislite o pravočasni zamenjavi trenutnih pnevmatik.
 • Očistite sneg s strehe vozila. Ne želite namreč, da bi se vam ob nenadnem zaviranju na vetrobransko steklo usul kup snega in vam zastrl pogled iz vozila.
 • Preverite, da imate v posodi s tekočino za pranje stekel dovolj zimske tekočine.
 • Preverite, da so metlice brisalcev čiste in v dobrem stanju, brisalcev pa ne vključite, dokler niste očistili vetrobranskega stekla.
 • Preverite, da so metlice brisalcev čiste in v dobrem stanju, brisalcev pa ne vključite, dokler niste očistili vetrobranskega stekla.
 • Za vsak primer si pripravite komplet potrebščin za zimske razmere (tople odeje, pesek, prigrizki, lopata za kidanje itd.). Razmislite tudi o snežnih verigah ali tekstilnih oblogah, morda celo o kakšnem kosu preproge, ki jo boste lahko položili pod pogonska kolesa in si s tem zagotovili nekaj oprijema, če boste slučajno obtičali v snegu.

Za več napotkov o tem, kaj storiti, če obtičimo v snegu, preberite naš članek.

Kako vozimo v snegu


 1. Če uporabljate zimske pnevmatike, se prepričajte, da imate najmanj 1,6 mm profila kar je predpisano z zakonom.
   
 2. Preglejte pnevmatike, preverite tekočino za pranje stekel ter metlice brisalcev.
   
 3. Očistite sneg in led s celotnega vozila.
   
 4. Pripravite si komplet potrebščin za zimske razmere.
   
 5. Vozite počasi in se izogibajte sunkovitim premikom.
   
 6. Ohranjajte dolgo varnostno razdaljo do vozila pred seboj.
   
 7. Vozite z nizkimi vrtljaji in v visoki prestavi.
   
 8. Uporabljajte dnevne luči.
Uniroyal. Continentalova blagovna znamka.*