Kako vozimo, ko obstaja možnost poledice

Drsanje in hokej na ledu sta z razlogom priljubljena športa – po ledu je zelo zabavno drsati. Precej manj zabavno pa je, ko sedimo v avtu in je cesta odeta v led.

 

Vožnja po snegu je zelo podobna vožnji po poledeneli podlagi. V obeh situacijah je na primer treba voziti počasi in umirjeno in se izogibati nenadnemu pospeševanju ali zaviranju. Vendar je pri učenju tehnike vožnje ob poledici treba upoštevati še nekaj dodatnih smernic.

01_precaution_icon

Splošna navodila

Najprej razmislite, ali resnično morate iti ven z avtom. Poledenele ceste so lahko zelo zahrbtne, zato vam priporočamo, da se vprašate, ali je pot res vredna finančnega in čustvenega davka morebitne prometne nesreče.

Poslušajte radio. Meteorologi pogosto napovejo, katera območja so ogrožena, kar vam lahko pomaga pri odločanju, ali bi se odpravili na pot ali ne.

Morda ste že na cesti in niste prepričani, ali bo začelo pomrzovati.

Ena od glavnih razlik med snegom in ledom je, da sneg brez težav opazimo. Poledica pa se tako dobro zlije z barvo vozišča, da se pogosto sploh ne zavedamo njene prisotnosti, dokler ni že prepozno. Med vožnjo se je pametno orientirati po termometru, s katerim je opremljen avtomobil. Če izmeri, da je temperatura zunanjega zraka blizu ledišču, morate biti še posebej previdni.  

Poledico lahko odkrijemo tudi tako, da opazujemo voznike okrog sebe. Če opazite, da je kateri od avtomobilov začel drseti, ali vidite avtomobile, ki jih je odneslo s ceste, ste zelo verjetno pripeljali na območje poledice.

Če se znajdete v situaciji, ki vas dela živčne in zaskrbljene, se ustavite in počakajte na dvig temperature ali si poiščite drugi način prevoza.

Kako vozimo, ko obstaja možnost poledice

  • Spremljajte zunanjo temperaturo, da boste pripravljeni na morebitno poledico.
  • Opazujte ostale voznike, da boste zaznali morebitne težave zaradi poledice.
  • Poslušajte vremensko napoved in se izogibajte območjem, ki bi jih lahko prizadela poledica.
  • Vozite počasi in previdno.
  • Ohranjajte veliko varnostno razdaljo do vozila pred seboj.
  • Če z vozilom vseeno zdrsnete, volanski obroč obrnite v tisto smer, v katero se giblje zadek vašega vozila.
Uniroyal. Continentalova blagovna znamka.*