Nasveti za nakup pnevmatik

Preden se odpravite k svojemu vulkanizerju ali na spletu kupite nov komplet pnevmatik za svoje vozilo, je dobro razmisliti o nekaj stvareh:


Kakšno je podnebje pri vas?

Pri odločanju, ali kupiti letne, zimske ali celoletne pnevmatike, je smiselno upoštevati povprečne temperature v krajih, kjer prebivate in po katerih se vozite. Če na primer pozimi temperature v vaši okolici pogosto padejo pod 7 °C, boste potrebovali zimske ali celoletne pnevmatike. Ne pozabite pa, da zimske pnevmatike niso primerne za celoletno uporabo, zato boste potrebovali tudi komplet letnih pnevmatik. Različne države imajo različno zakonodajo, zato preverite, kje po Evropi so zimske pnevmatike obvezne. Če živite na območju, kjer boste pogosto morali voziti v dežju, bi morda veljalo razmisliti o dežnih pnevmatikah.

Kakšen slog vožnje imate?

Ali avtomobil uporabljate občasno in za kratke vožnje ali pa uživate v dolgih, športnih vožnjah in radi pohodite plin? Od tega, kako dolge razdalje prevozite in kako hitro vozite, bo odvisna vaša izbira pnevmatik. RainSport 3, na primer, je letna pnevmatika, ki je primerna za hitre, športne avtomobile, celoletna pnevmatika AllSeasonExpert pa je idealna za občasne voznike.


Kakšno vozilo imate?

Nekatere pnevmatike se najbolje odrežejo, ko se montirajo na točno določena vozila. Pnevmatiki Rain Max 2 in Snow Max 2 sta popolni pnevmatiki za dostavna vozila in lahke tovornjake, pnevmatika rallye 4x4 street pa je izdelana za športna terenska vozila, ki jih poznamo tudi po angleški kratici SUV, in pristna terenska vozila. Znamko in model originalnih pnevmatik, s katerimi je bilo opremljeno vaše vozilo, lahko poiščete v navodilih za uporabo, kjer boste našli tudi druga priporočila, vendar je še vedno najbolje, da sami raziščete, katere pnevmatike bodo prave za vas.

Kaj vam je najpomembneje, ko gre za pnevmatike?

Pri izbiri pnevmatik je treba upoštevati marsikaj in včasih je treba razmisliti, kaj je za vas resnično pomembno. Ali vam na primer izkoristek goriva največ pomeni? Ali iščete pnevmatike, ki bodo trajale dolgo? Kaj pa varnost pred akvaplaningom, stabilnost bočnega vodenja in udobje vožnje?


Kaj si lahko privoščite?

Cene pnevmatik so resda zelo različne, toda kot marsikje, boste tudi tu dobili toliko, kot ste plačali. Poleg posvetovanja s prodajalcem je pametno primerjati tudi nalepke EU za pnevmatike, saj boste tam dobili podatke o izkoristku goriva, hrupnosti in oprijemu na mokrem vsakega posameznega modela.

Uniroyal. Continentalova blagovna znamka.*