Evropske oznake za pnevmatike

Ozadje in zgodovina


Novembra 2012 je po vsej Evropi postala obvezna standardizirana nalepka za pnevmatike za motorna vozila: EU nalepka za pnevmatike na osnovi treh kriterijev navaja podatke o okoljevarstvenih in varnostnih parametrih pnevmatike s ciljem povečati varnost cestnega prometa in omejiti onesnaževanje.


Vrednosti na nalepki

Vse pnevmatike, ki se prodajajo v Evropski uniji, so predmet obveznega označevanja pnevmatik. Nova shema označevanja pnevmatik v EU, ki stopi v veljavo 1. maja 2021, zagotavlja bolj celovite informacije o izbrani pnevmatik in zajema tudi pnevmatike težkih tovornih vozil.  Zagotavlja objektivne, zanesljive in primerljive informacije, ki temeljijo na treh pomembnih lastnostih pnevmatik: kotalni upor - in s tem izkoristek goriva -, oprijem na mokri podlagi in zunanji kotalni hrup. Dodatni piktogrami označujejo primernost pnevmatike za hude snežne razmere (simbol 3PMSF) in / ali oprijem v ledenih razmerah, čeprav slednje velja samo za pnevmatike osebnih vozil.

Nova shema označevanja zajema pnevmatike za osebna, avtobusna in tovorna vozila. Za več podrobnosti o novi uredbi EU o označevanju pnevmatik obiščite uradno spletno stran Evropske komisije.

Razumevanje EU nalepke in njenih piktogramov pomaga voznikom ali upravljavcem voznegih parkov pri sprejemanju premišljenih odločitev o varnosti v cestnem prometu povezanih s pnevmatikami, nižjih emisijah CO2 in večji ekonomičnosti porabe goriva.

Upoštevajte, da sta prihranek goriva in varnost v cestnem prometu v veliki meri odvisna od cestnih in vremenskih razmer, tipa vozila in zlasti načina vožnje.

Oprijem na mokri podlagi za varnost v cestnem prometu

1. Oprijem na mokri podlagi

Varen oprijem v mokrih razmerah je ključnega pomena za varno vožnjo. Ocena oprijema na mokri podlagi kaže, kako dobro se bo pnevmatika obnašala v mokrih razmerah, z zmogljivostjo, ocenjeno od razreda A do E. Visok razred pomeni kratko zavorno pot na mokri cesti.

Izkoristek goriva

2. Izkoristek goriva

Glede na kotalni upor pnevmatike se bo izkoristek goriva gibal od razreda A (kar pomeni najboljšo ekonomičnost porabe goriva) vse do razreda E. Poraba goriva ima z ekonomskega in ekološkega vidika pomembno vlogo. Razlog za to je, da nizka poraba goriva pozitivno vpliva na ogljični odtis vozila, zlasti težkih tovornih vozil.

Raven hrupa

Raven hrupa - črkovna oznaka ABC nadomešča zvočne valove

3. Raven hrupa

To je zunanji kotalni hrup, ki ga ustvarja pnevmatika, merjen v decibelih. Oznaka prikazuje raven hrupa, ocenjeno v razredih od A do C.

piktogrami

Piktogrami za hude snežne razmere (3PMSF) in oprijem v ledenih razmerah

Dodatni piktogrami za sneg in ledene razmere

Poleg standardnih oznak, obstajajo tudi piktogrami, - v kolikor so potrebni - ki se nanašajo na zmogljivosti v hudih snežnih razmerah (3PMSF) in / ali oprijem ob ledenih razmerah (osebna vozila / samo za pnevmatike C1 razreda).

Piktogram oprijema na snegu (3PMSF) bo prikazan za zimske in celoletne pnevmatike, preizkušene pod določenimi zimskimi pogoji, ki zagotavljajo zahtevane močne snežne zmogljivosti.

Piktogram oprijema na ledu bo prikazan za zimske pnevmatike z izjemnimi zmogljivostmi na ledu, potrjene z opredeljenim testom oprijema na ledu. Te pnevmatike so posebej zasnovane za cestne površine, prekrite z ledom in kompaktnim snegom in se jih uporablja le v zelo hudih podnebnih razmerah (npr. pri nordijskih hladnih temperaturah). Uporaba pnevmatik z oprijemom na ledu v manj hudih podnebnih razmerah (npr. mokre razmere ali toplejše zimske temperature) bi lahko povzročila neoptimalne lastnosti, zlasti za oprijem na mokri podlagi, upravljanje in obrabo.

Kako je kotalni upor povezan z izkoristkom goriva?

Ko se pnevmatika vrti, se prilagaja površini vozišča, kar vodi do izgube energije. Količina izgubljene energije je povezana s kotalnim uporom pnevmatike.

Pnevmatike z nizkim kotalnim uporom so najbolj energetsko učinkovite. To pomeni, da za premikanje vozila potrebujete manj moči - in s tem manj goriva.

Ker lahko pnevmatike predstavljajo med 20% in 30% porabe goriva vozila, bo imela izbira novih energetsko učinkovitih pnevmatik neposreden vpliv na prihranek pri stroških goriva.

Nasveti za učinkovito vožnjo

Za večjo učinkovitost porabe goriva in večjo varnost v cestnem prometu upoštevajte naslednje dejavnike:

  • Okoljsko ozaveščena vožnja lahko znatno zmanjša porabo goriva;
  • Redno preverjajte tlak v pnevmatikah; prenizek tlak poveča porabo goriva in vpliva na zavorne lastnosti;
  • Zmeraj držite varnostno razdaljo od vozila pred seboj;
  • Preverite, ali so na pnevmatikah znaki neenakomerne obrabe, zlasti vzdolž robov sprednjih pnevmatik. Neenakomerna obraba lahko kaže na težave s poravnanostjo vozila  ali z vzmetenjem, ki lahko povečajo porabo goriva in hitreje obrabijo vaše pnevmatike;
  • Izogibajte se ostremu pospeševanju in zaviranju; to povečuje tako porabo goriva kot obrabo pnevmatik;
  • Upoštevajte priporočila proizvajalca za vzdrževanje vozila;
  • Dodatna teža povečuje porabo goriva; redno odstranjujte iz avtomobila nebistvene predmete.
Uniroyal. Continentalova blagovna znamka.*